Coaching

Coaching in een notendop

Coaching in een notendop

Wat is coaching eigenlijk?

Heb jij weleens gedacht om naar een coach te gaan? Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een coach. Steeds meer bedrijven en individuen weten de weg naar een coach te vinden. Het helpt om je werk en privé doelen te verwezenlijken.

“Coaching is een vorm van professionele begeleiding.”

Coaching is een vorm van professionele begeleiding. Ingezet om wenselijke en duurzame veranderingen te bereiken. Coaching wordt, behalve probleemoplossend, steeds meer toekomstgericht ingezet, met nadruk op ontwikkeling. Een coach begeleidt mensen op een positieve wijze naar een gewenste verandering.

Redenen om naar een coach te gaan

NOBCO is de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Jaarlijks nemen zij een benchmark af bij alle aangesloten NOBCO coaches. 1600 van deze coaches hebben een top 6 coachvragen samengesteld, voornamelijk uit werk-gerelateerde thema’s.

1. Betere werk - privébalans 77%: ik wil meer genieten van het leven; ik wil na mijn werkdag eerder naar huis; ik wil leren mijn werk beter los te laten; ik wil mij weer goed voelen, niet zo gespannen, ik wil mij weer energiek voelen, ik wil mij niet zo schuldig voelen.

2. Zelfontplooiïng 76%, zoals;

  • meer discipline, timemanagement - doelgerichter werken: ik wil vaker afmaken waar ik aan begin; ik wil mijn tijd beter organiseren; ik wil doelgerichter werken; ik wil meer doen wat ik moet doen; ik wil meer bereiken; ik wil niet meer uitstellen; ik wil meer zelfdiscipline ontwikkelen.
  • perfectionisme - een overmatige kritische blik loslaten en milder zijn: ik wil minder perfectionistisch zijn; ik wil meer loslaten; ik wil meer delegeren; ik wil minder kritisch zijn op mijzelf en anderen; ik wil meer ontspanning; ik wil minder bang zijn te falen; ik wil minder lang werken.
  • jezelf profileren - zichtbaar worden, invloed uitoefenen, overtuigen, jezelf verkopen: ik moet mij meer profileren, zeggen ze; ik wil meer zichtbaar zijn; ik wil meer invloed hebben; ik wil handiger omgaan met de organisatiepolitiek in mijn bedrijf; ik wil mijzelf intern beter verkopen; ik wil mijzelf als zzp’er in de markt zetten.
  • Assertiviteit - grenzen stellen, zelfvertrouwen, feedback en je mening geven: ik wil assertiever zijn; ik wil mijn grenzen aangeven; ik wil mijzelf minder klein maken bij mijn collega’s/leidinggevende; ik wil meer zelfvertrouwen hebben; ik wil mijn mening vrijelijk kunnen uiten; ik wil vaker nee durven zeggen; ik wil me minder aantrekken van wat anderen vinden.
  • Tactischer communiceren - conflicten oplossen, politiek handelen en weerstand oplossen: ik wil wat tactischer overkomen; ik wil minder snel in conflict komen; ik wil beter omgaan met weerstand;; ik wil minder vaak boos worden. 1.    Loopbaan en carrière stappen of issues 67%: ik weet niet wat voor werk bij mij past; ik ben overal maar ingerold en wil nu eens zelf kiezen; ik wil weten wat mijn passie is;  ik weet niet goed wat ik kan en wil; wat wil ik ontwikkelen; hoe kan ik leidinggeven; hoe vind ik een nieuwe baan

3. Loopbaan en carrière stappen of issues 67%: ik weet niet wat voor werk bij mij past; ik ben overal maar ingerold en wil nu eens zelf kiezen; ik wil weten wat mijn passie is;  ik weet niet goed wat ik kan en wil; wat wil ik ontwikkelen; hoe kan ik leidinggeven; hoe vind ik een nieuwe baan

4. Stress of burnout 64%: ik wil niet meer zo vaak geïrriteerd of boos zijn; ik wil minder moe zijn; ik wil meer ontspannen zijn; ik wil beter slapen; ik wil weer meer motivatie in mijn werk.

5. Samenwerken met collega’s of functioneren in een team 61%: ik wil betere onderlingen verhoudingen; ik wil beter communiceren; ik wil geen conflicten meer; ik wil effectiever samenwerken

6. Zingeving 56%: ik wil weer plezier voelen; ik wil verbinding; ik heb een gevoel van onbehagen, wat is er aan de hand; ik wil iets zinvols & betekenisvols doen, maar wat; ik wil meer uitdaging.

Een heleboel verschillende redenen dus. Herkenbaar?

Waar komt coaching vandaan?

Oorspronkelijk komt de term ‘coach’ uit het Frans: rijtuig om mensen te vervoeren. Rond 1840 werd het woord coach gebruikt om een privéleraar aan te duiden die studenten voorbereidde op een tentamen. In 1889 werd de term voor het eerst gebruikt om iemand die een roeiteam begeleidde aan te duiden. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw wordt het woord coaching

Wat kan coaching jou opleveren? 

Coaching kan heel veel opleveren. Het brengt inzicht, het stimuleert om in actie te komen en geeft meer zelfvertrouwen. Coaching kan werkprestaties helpen te verbeteren. Het brengt focus en bespaart tijd en stress. Ook helpt coaching met ontwikkelen! Afhankelijk van jouw coaching vraag natuurlijk.

Nancy

Bronnen

  • NOBCO benchmark 2020/2021/Nononse coaching-Anne de Jong, uitgeverij Boom
  • Wikipedia
Wil je Nancy leren kennen?

Nancy is coach en loopbaanprofessional. Met het coachen van professionals op werkgerelateerde issues combineert ze haar talent voor relaties, strategisch inzicht, communicatie, dingen voor elkaar krijgen en het beste uit mensen halen met wat het beste bij haar past: mensen helpen regie te nemen over hun eigen loopbaan.

Bekijk dit ook
Naar blog