Business Coaching

Voor jezelf beginnen in 6 concrete stappen

Voor jezelf beginnen in 6 concrete stappen

Ik moet iets bekennen. Ik heb nog nooit in mijn leven een baan gehad waarvan ik voelde: “WAUW – dit is mijn baan en ik ben écht trots op wat ik doe!”. Nog nooit. Wel heb ik me lange tijd onbegrepen gevoeld. Ik voelde me geleefd door mijn baan in loondienst, ondanks het dikke salaris en het feit dat ik het volgens mijn omgeving allemaal goed voor elkaar had. Het voelde alsof ik niet 100% op mijn plek zat en ik begon steeds meer te leven van weekend tot weekend en van vakantie tot vakantie. Misschien herken je dit wel, weet dan bij deze dat het ook écht anders kan! Hoe? Daar neem ik je in mee via deze blog.

‘De sprong in het diepe’ voelt overweldigend

Al van kleins af aan was ik heel erg zelfstandig en vaak bezig met dingen in banen leiden. Ik kon als de beste vriendjes en vriendinnetjes vertellen wat er gedaan moest worden en ze ook nog eens die richting in bewegen. Vrijheid, is iets waar ik ontzettend veel waarde aan hecht en tegelijkertijd ook iets dat ik in loondienst niet kon vinden. Ik hunkerde naar een vrij leven, waarin ik weer écht de regie had. Maar ja.. Ga er maar eens aan staan. Een simpele zoekopdracht op Google levert je tegenwoordig zoveel resultaten op dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast kamp je hoogstwaarschijnlijk met een omgeving die je regelmatig vraagt: “is dat nou wel zo een goed idee, dat ondernemen?” en laat je je afleiden door al die fantastische ondernemers die je op social media ziet die 20 stappen verder zijn dan dat jij nu bent. Ik herken het, been there – done that.

In essentie is je eigen bedrijf opstarten makkelijker dan het lijkt

Inmiddels ben ik in het diepe gesprongen en op mijn pootjes terechtgekomen. Ik kan oprecht zeggen dat ik het ondernemerschap fan-tas-tisch vind! Ook heb ik aan den lijve ondervonden dat een eigen bedrijf opzetten helemaal niet zo stoffig hoeft te zijn als dat Google je graag laat denken. Geen ellenlange ondernemersplannen, geen bureaucratische rompslomp en ook geen mega technisch geneuzel. Want ja, ik snap best dat je daardoor een beetje van de wijs af raakt. Je verlangt immers naar het ondernemerschap vanwege de vrijheid, de dingen doen die je leuk vind en daarmee ook nog een impact maken, en niet naar alle complexe stijve shit. Goed nieuws! Als ik terugkijk op mijn eigen reis kan ik daaruit een aantal concrete stappen definiëren die het pad voor jou een stuk makkelijker kunnen maken. En die stappen hebben vrij weinig te maken met bovenstaande. Hier komen ze.

6 Concrete stappen om voor jezelf te beginnen

1. Volg je enthousiasme

Heel veel startende ondernemers of ondernemers to-be storten zich op hetgeen waar ze het meeste geld mee kunnen verdienen. Alleen, wanneer je lekker geld verdient maar het vreselijk vindt wat je doet – wat heb je dan echt? In mijn optiek een grote zak met geld en daar houd het al snel op. Dat trek je niet lang kan ik je vertellen. Dus in plaats van focussen op het geld, focus je eerst eens op waar jouw hart van in de fik vliegt. Het geld volgt erna. It all starts with having fun! Check eens in bij jezelf: waar word jij nou écht zielsgelukkig van? Wat vind je zo tof om te doen dat je er uren mee bezig kan zijn en de tijd volledig uit het oog verliest? Volg jouw enthousiasme eens een week lang door elke dag minimaal drie dingen op te schrijven die je tof vond en waar je energie van kreeg die dag. Dit kunnen grote dingen, maar zeer zeker ook hele kleine dingen zijn! Misschien vond je het wel fantastisch om jouw vers geplukte boeket bloemen te schikken in de vaas. Laat je niet kisten door je eigen mind, niet alles hoeft groots en bombastisch te zijn om ertoe te doen.

2. Maak van frustratie je grootste drijfveer

We zijn er in onze Westerse maatschappij op getraind om zoveel mogelijk ongemak uit de weg te gaan. Vooral geen gezeur, niet lullen maar poetsen. Alleen zit in dat ongemak vaak nou juist jouw diepste drijfveer, eentje die je wel voelt maar waar je al die tijd nog niet echt bij kon komen. Naast dat het belangrijk is om scherp te hebben waar jij enthousiast van wordt, is het dus ook heel interessant om juist de donkerdere kant te onderzoeken. Dit gaat niet altijd over regenbogen en bloemblaadjes, maar dat betekent niet dat dit stuk minder belangrijk is om tot de kern te komen. Aan de andere kant van jouw enthousiasme ligt vaak jouw grootste frustratie. En jouw grootste frustratie kan een enorme bron vormen van inspiratie, motivatie en kracht. Stel jezelf eens de vraag waar jij je enorm om frustreert? In jouw omgeving, de maatschappij, of zelfs de wereld? Waar kan je je echt kwaad om maken of zelfs verdrietig door voelen? En wat maakt dat je dit zo ervaart? Wat is jouw eigen kijk op hoe het anders zou kunnen, of misschien volgens jou zelfs wel ‘moeten’?

3. Breng je verborgen goud in kaart

Jouw talenten zijn voor jezelf vaak zo gewoon geworden dat je ze niet meer ziet. Jouw verborgen goud, noem ik het ook wel eens. Toen ik hiermee aan de slag ging dacht ik zelf namelijk dat iedereen zo gestructureerd werkte, zoals ik deed. “Kom op zeg, het is toch doodnormaal om je inbox te structureren a.d.h.v. categorieën en jouw bedrijfsideeën samen te vatten in overzichtelijke visuals?”. Dit bleek in praktijk toch echt even anders dan ik het voor me had in mijn eigen belevingswereld, daar had ik een verborgen talent te pakken dus. Om uiteindelijk succesvol te kunnen starten met ondernemen is het heel erg belangrijk om goed in kaart gebracht te hebben waar jij nou echt kneiter goed in bent. Ga eens na: waar krijg jij regelmatig complimenten over? Waar vragen mensen spontaan jouw advies over? Wat vind jouw omgeving zo bijzonder aan jou? Wat zou je volgens hen voor beroep doen als je niet het werk deed wat je nu doet? Ga eens op onderzoek uit en verbaas jezelf.

4. Brainstorm over een passend verdienmodel

Een verdienmodel koppelen aan wat je goed kan én ook nog eens leuk vindt, is voor velen echt een dingetje. Want “wie gaat jou daar nu voor betalen?” en “wat nou als ze erachter komen dat je misschien uiteindelijk toch helemaal niet zo goed bent?”. Bezwaren die jou waarschijnlijk niet onbekend in de oren klinken. Als ondernemer heb je vaak dingen te doen die buiten jouw comfortzone liggen. Daarbij is het dus heel belangrijk dat je het vertrouwen in- en op jezelf traint en ook dat je een verdienmodel hanteert dat je kunt “dragen”. Want wanneer jij het niet volledig gelooft, gaat jouw toekomstige klant dat zeer zeker niet doen. Dus: welk probleem kun jij oplossen voor jouw toekomstige klant? En welk bedrag mag daar tegenover staan? Durf out-of-the-box te denken. Misschien vind jij het fantastisch om reizen van A-Z uit te stippelen en merk je dat jouw omgeving je ook regelmatig om advies vraagt. Wie weet ben jij wel een geboren online travel agent en kun jij ook anderen van deze service gaan voorzien. Start small – dream BIG!

5. Failing to plan is planning to fail

Maak. Een. Plan. Waarschijnlijk voelt het ondernemerschap op dit moment nog heel groots en heel eng voor je. Je worstelt met bezwaren als “off all people, hoe moet IK dat voor elkaar krijgen?” en “kan ik dit wel?”. Dat gevoel herken ik als geen ander. Wat er dan gebeurd is dat jouw reptielenbrein wordt geactiveerd. Dat stuk van je brein is erop gebrand om je (gelukkig - oh nee helaas...) veilig te houden. Wanneer we teruggaan in de tijd was het van levensbelang om veilig te blijven, ten minste als je niet opgevreten wilde worden door een eng roofdier. Gelukkig behoort dat niet meer tot de orde van de dag. Toch, werkt je brein nog wel instinctief zo. Wanneer jij onbekend gebied gaat verkennen zal je merken dat je brein op de rem trapt, want: dat is niet veilig, wat denk je wel! Ben je hier bewust van en werk aan een plan. Hoe ga je de overstap maken van loondienst naar voor jezelf werken? Doe je dit geleidelijk, of meteen volledig? Ga je ernaast misschien nog freelancen? Of ga je een grote buffer bijeen sparen?

6. Zorg voor een back-up plan

“Wat is de meest levensbedreigende situatie die zich voordoet wanneer het niet lukt?” was een vraag die mij ontzettend geholpen heeft om in actie te komen. Want eerlijk is eerlijk, de situatie zal niet leuk zijn, maar levensbedreigend is het bij lange na niet! Wanneer je nu geen actie onderneemt sta je over 3 jaar nog op dezelfde plek. Wanneer je nu wel actie onderneemt en het loopt niet zoals je gehoopt had, sta je (worst-case scenario), over 3 jaar weer op dezelfde plek. Maar wél met een bak aan ervaring, een gigantische groei in persoonlijke ontwikkeling en een dozijn nieuwe skills. Dus zeg het maar: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Natuurlijk leiden er meerdere wegen naar Rome en heb je ook nog andere opties, buiten weer terug in loondienst gaan. Misschien ga je tijdelijk uithelpen in het koffietentje om de hoek, of kun je aan de slag in het bedrijf van je verre oom. Zet het op papier: wat ga je doen wanneer het anders loopt dan gehoopt? Dit is jouw noodroute voor wanneer er brand uitbreekt.

Heb je een extra zetje nodig?

Als ik het kan, weet ik een ding heel zeker: dan kan jij het hoogstwaarschijnlijk ook! Gezien ik dit hele pad, met hobbels en al, al bewandeld heb kan ik hem makkelijker (en sneller) maken voor jou. Sta jij te popelen om voor jezelf te beginnen en lijkt het je fijn om iemand naast je te hebben staan waarmee je kunt sparren en die kaas heeft gevreten van het ondernemers vak? Dan geef ik je graag een extra zetje! Plan gerust een speeddate in.

Spreek ik je snel?!

Wil je Danniek leren kennen?

Danniek is loopbaan-, business- en life coach. Zij is coach voor ondernemers (to-be) en helpt jou als recent gestarte ondernemer of ondernemer in de dop bij het scherpstellen van jouw krachten, waarden en passie en het bouwen van je eigen droombedrijf hieromheen. 

ontmoet Danniek
Bekijk dit ook
Naar blog