Voor Coaches

Waarom kijkers jouw video niet uitkijken

Waarom kijkers jouw video niet uitkijken

Als je nog nooit een video hebt gemaakt, is het overweldigend hoeveel er bij komt kijken. Daardoor missen de meeste video’s een essentieel ingrediënt: presence. 

Om uit te leggen hoe dat komt, en wat je eraan kunt veranderen, neem ik je mee in het proces van een coach die een video wil/moet maken. 

Er werd je gevraagd om een introductiefilmpje aan te leveren.

Je was toch al van plan ooit eens iets met video te doen. Dus dit is een goede aanleiding om daar eindelijk eens mee te beginnen.  Je hebt een paar YouTube filmpjes bekeken. Een blog met tips gelezen en vol goede moed ga je van start. 

Lens van de smartphone opgepoetst. Mooi plekje in het daglicht gevonden. Even stuntelen met een stapel boeken of als je slim bent, heb je een statief hebt gekocht. 

Je hebt je goed voorbereid want je weet precies wat je gaat zeggen. Het was nog best lastig om je pitch uit je hoofde te leren. Vroeger stampte je het er zo in, maar nu leek het wel met geen mogelijkheid te blijven hangen.

Camera aan

Take 1…

Hhmm hoe begin ik eigenlijk? Ff opnieuw

Take 2 

Oh punchline vergeten. Nog even aantekeningen erbij pakken. 

Take 3 

Jezus wat zeg ik veel eeehhhhh, opnieuw!

Take 4 

Keek ik eigenlijk wel in de lens? Nee, shit!   

Take 5

Ah balen, rijd er precies NU een ziekenauto langs. 

Take 6 

Telefoontje tussendoor. Oeps vergeten vliegtuigmodus in te schakelen. 

Take 7 

Blouse zit scheef. Ziet er niet uit en leidt af. Overnieuw. 

Take 8 

Ik kan mezelf niet aanhoren! Doe ff normaal. Dat kan echt beter. 

Take 9 

Damn nu schemert het al, beeld veel te donker. 

Allemachtig, dat is best lastig zo’n filmpje maken.

En dan hebben we het nog niet eens over het allerbelangrijkste aspect; presence.

Presence is het vermogen om in het moment aanwezig te zijn en vanuit verbinding met jezelf te spreken. Het is de reden waarom we met aandacht blijven kijken.

In de chaos van alles waar je aan moet denken om een goede video te maken, is presence vaak ver te zoeken. En dat is super zonde! Want een goede video staat of valt met jouw presence. Presence maakt dat we geboeid blijven kijken. Zelfs als er niets gebeurd of zinnigs wordt gezegd! 

Als je alleen vanuit je hoofd vertelt, zien mensen letterlijk een talking head. Irritant en op zijn best super saai. Door de informatie overload van tegenwoordig staat onze bullshit radar heel scherp afgesteld en alles wat neigt naar nep komt er niet doorheen. 

Wanneer je boodschap niet belichaamd is, ziet het eruit alsof je jezelf speelt in plaats van bent. Je komt nep over. Je laat maar een klein deel van jezelf echt zien en de kijker voelt dat. Die vraag zich af, wat is hier aan de hand, er klopt iets niet. Die twijfel is natuurlijk het laatste waar je op uit bent! 

Een goede video wekt vertrouwen doordat je contact maakt als mens.

Dat doe je niet alleen vanuit je hoofd, maar met heel je wezen. Hoofd, hart en ziel, dat is hoe we met elkaar verbinden en snel vertrouwen opbouwen. 

Het goede nieuws is dat jij dit het merendeel van de tijd al doet! In sessie met je client denk je er waarschijnlijk niet eens over na. Je hoeft er dus helemaal niets voor te leren. Je mag er iets voor laten. Namelijk de behoefte om alles te controleren. Zolang je aandacht namelijk op omstandigheden buiten jezelf is gericht, is het heel lastig om present te zijn. 

Geef je dus wat meer over aan het moment en vertrouw erop dat je het al weet. 

Ik weet het, met de stress van opnemen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. 

Daarom heb ik een GRATIS workshop ontworpen waarin je heel snel echte aanwezigheid voor de camera zal ervaren. Ik laat je op drie verschillende manieren presence ervaren zodat je het vervolgens zelf in praktijk kan brengen. De GRATIS workshop vindt plaats op donderdag 10 maart 2022, 12:30-13:30 via Zoom.


Dit is Marja van 'Marjoy'

"Mijn naam is Marja Godvliet. Vanuit mijn onderneming Marjoy begeleid ik ondernemers om de leukste klanten aan te trekken door zichzelf te zijn en dat te delen op video. Ik maak video portretten van ondernemers die authenticiteit én professionaliteit heel belangrijk vinden. Mijn klanten waarderen mijn werk omdat dat ze tijdens de opnames heel ontspannen het beste van zichzelf kunnen laten zien. Ze zijn met hart en ziel zichtbaar. Dat levert video’s op die raken en vertrouwen scheppen."

Leer 'Marjoy' kennen
Bekijk dit ook
Naar blog